Hoe moet je wasbare luiers wassen?

Steeds meer ouders stappen over op wasbare luiers. Tegenwoordig zijn deze net zo handig om aan te doen dan wegwerp modellen. Dit is niet verwonderlijk. Deze luiers hebben vele voordelen. Ze zijn gezonder voor je kind en vriendelijker voor het milieu. Het zijn geen wegwerpproducten en daardoor zijn ze veel duurzamer. Je persoonlijke afvalberg zal in ieder geval heel wat kleiner worden. Toch zijn er nog veel mensen die de overstap naar wasbare luiers niet echt durven maken. Zij vrezen namelijk dat zij in plaats van een afvalberg een luierberg in de wasmand zullen creëren. Daarom is het eens goed om stil te staan bij hoe je wasbare luiers het best kunt wassen.

Geen kookwas meer nodig voor herbruikbare luiers

Wie vroeger dacht aan luiers wassen, dacht meteen aan een hoop stinkende doeken die je het best in de kookwas waste. Je zette dan best de luiers in een metalen teil op het fornuis, deed er vervolgens was product bij en liet dan het geheel koken. Dit soort van kookwas neemt heel erg veel tijd in beslag en in bovendien helemaal niet meer van deze tijd. De herbruikbare luiers die we nu gebruiken, hebben weinig gemeen met de katoenen luiers die we in grootmoeders tijd gebruikten. Dit zijn mooie voorgevormde luiers met een vaak modern motief. Het materiaal dat hiervoor gebruikt wordt, hoeft geen kookwas meer. Wassen op 60 °C in de wasmachine is voldoende. Wel wordt aangeraden om een ecologisch wasmiddel te gebruiken. Moderne wasmiddelen werden door de jaren heen steeds verbeterd. Zo is het niet meer nodig om je herbruikbare luiers in de kookwas te steken. Textiel wassen op 90 °C is trouwens helemaal niet aan te raden. Zo gaan je luiers vlugger slijten en dat is uiteraard de bedoeling niet.

Wassen op 60 °C spaart energie

Dat je je luiers niet langer op 90 °C dient te wassen, heeft nog een bijkomend voordeel. Uiteraard krimpen wasbare luiers niet, maar als je ze in de wasmachine stopt, dan verbruik je elektriciteit. Een wasprogramma op 60 °C laten draaien, verbruikt heel wat minder energie dan hetzelfde programma op 90°C te laten draaien. Luiers zijn een behoorlijke belasting voor het milieu, wasbare luiers zijn beter voor het milieu, maar deze moeten ook gereinigd worden wat veel water stroom en zeep kost. Wat kan je hier nou aan doen? Hieronder een aantal punten waarop bespaard kan worden, zodat jouw kindje ook in een “schone” wereld op kan groeien.

  • Verschoon alleen de luier als deze echt vol is, ga dus niet bij elk klein plasje gelijk de luier verwisselen.
  • Zorg voor een goed passende luier, dit voorkomt het lekken en de bijkomende gevolgen van het wassen van de kleren en het verschonen van de luier.
  • Probeer zo jong mogelijk je kind zindelijk te maken, zodat het gebruik van luiers helemaal kan stoppen.
  • In verschillende steden zijn inzamelplekken voor wegwerpluiers, kijk of dit ook in jouw stad het geval is.

Stoelgang verwijderen en een voorwas programma gebruiken.

Om wasbare luiers zo lang mogelijk te kunnen blijven gebruiken, is het belangrijk dat je deze niet alleen met het juiste wasmiddel en programma wast. Om de luiers goed schoon te krijgen, is het belangrijk dat je het teveel aan stoelgang verwijdert vooraleer je de luiers in de machine stopt. Je wacht best met wassen tot je een volle wastrommel kunt vullen. Een wasmand met vuile luiers laat je best niet langer dan een paar dagen staan. Zo vermijd je geurhinder! Tot slot willen we jullie nog meegeven dat je geurhinder kunt vermijden door tea tree olie bij het wasgoed te voegen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *